Biharkeresztesi Napkelet Tanoda

4110, Biharkeresztes, Hősök tere 16/A

Kapcsolattartó

Gordán Péter

szakmai vezető

36705858915

gordan.peter@diakonia.hu

HAJDÚ-BIHAR

ADATOK

Korosztály: 9-18 éves

Létszám: 30

Legszívszorítóbb történet: Hátrányos helyzetű családokkal foglalkozunk, így sajnos sok mindent látunk. De egy csonka család kiemelt figyelmet kapott tőlünk rendkívül szomorú életük miatt. A családban az édesapa hamar elhunyt, sajnos egy főúton elütötte egy kamion, a balesetben szörnyethalt. A gyermekek neveléséről innentől kezdve az édesanyjuk gondoskodott, illetve az elhunyt édesapa szülei, amikor tudtak. 4 gyermek maradt árván: a két legidősebb lány, és két fiatalabb fiú. Idővel rendőrség jelent meg az édesanyánál, akit le is tartóztattak. A vizsgálatok után megállapították, hogy az anya két fiatalkorú lányát szexuális célú szolgálatokra "árulta" férfiaknak (ekkor a kislányok 10-14 év között voltak). A fiúk elmondták, hogy mikor a férfiak a lányokkal voltak, ők is végig nézték. A bűncselekményre az elmesélések alapján úgy derült fény, hogy az egyik "vendég férfi" meglátta a kislányok iratait és akkor szembesült vele, hogy gyermekekkel feküdt össze. A lelkiismerete a rendőrségre vitte és feljelentette az anyát. Ezután intézetbe kerültek a gyerekek. Hármójukat (az egyik lányt és a két fiút) a családtagok kivették, nevelték, de sajnos olyan szinten sérültek a gyermekek, hogy veszélyt jelentettek a nevelőjük gyermekére, illetve a lány többször megszökött, ezért kénytelen volt visszaadni őket az intézetbe, mert nem tudta vállalni a felelősséget értük. Ezután ismét kivette a két fiút másik rokon, aki nem fogta őket, rendőrségi ügybe (betöréses ügybe) keveredtek, ismét -ezúttal végleg - elkerültek az intézetbe. Mentoráltuk a fiatalokat, rengeteg beszélgetéssel próbáltuk őket jobb döntésre bírni, hogy az életük jó irányba fordulhasson, de sajnos nem sikerült rájuk hatni - csak nagyon rövid ideig.

HAJDÚ-BIHAR

NINCSLISTA

Nincslista: Függöny (régi, magas ablakhoz) Műanyag tányérok, evőeszközök, tartós élelmiszerek (májkrém, szendvicskrém, cukor, kakaó, tartós tej, lekvár, szörp, befőtt, lekvár, konzervek) irodaszerek, írószerek kézműves alapanyagok és eszközök, ragasztó (folyékony, stift) tisztítóeszközök, mosogatószer, wc-papír jutalomtárgyak, társasjátékok, ügyességi játékok, fejlesztőeszközök (8-18 éves korosztály számára) egyéb játékok telefonálásra használható mobiltelefon készülék (használt is akár) Informatikai eszközök: projektor, nem túl régi asztali számítóképek vagy laptopok, tablet, fülhallgatók Utazáshoz jármű biztosítása (busz)

KÖRNYEZET

Környezet: Intézményünk fenntartója a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodája. Az épületünket a Biharkeresztesi Református Egyházközségtől béreljük immáron negyedik éve. Az ingatlan egy magas belterületű régi családi ház, mely különlegessége, hogy "otthoni" környezetet biztosít a tanodát igénybe vevők számára. A koronavírus miatt sajnos a tanodának is be kellett zárnia az épület ajtaját a gyerekek elől. Amíg a krízishelyzet véget nem ér, az egyházközség elvégezi a tisztasági festést, hogy a fiatalok ismét szép környezetbe léphessenek be. Bútorzattal jól el vagyunk látva az uniós pályázati beszerzéseknek köszönhetően. A gyerekek kedvenc helyisége a konyha (teljesen felszerelve), ahol kedvükre kiszolgálhatják magukat szendviccsel, teával. Irányított foglalkozások alatt meleg ételeket is főzünk, sütünk. Sajnos hátrányunk, hogy nincsen udvar. Ezt a hiányosságunkat a helyi egyházközség udvarán és a városi sportpályán megrendezett sportnapokkal próbáljuk kompenzálni.

CSAPATUNK

Gordán Péter szakmai vezető Szociális munkás teljes munkaidő, Porcs Péter Érettségi szakmai munkatárs teljes munkaidő, Hajdu Erzsébet pedagógus (humán) munkaszerződéses részmunkaidőben Hamarné Hangrád Éva tanító, megbízási szerződés Demián Zselyke pedagógus (reál), megbízási szerződés Bereczki Éva Emese tanító-fejlesztési differenciáló, megbízási szerződés Venyigéné Vad Anikó Tanító megbízási szerződés

A MINDENNAPOK

A gyermekek várják az utolsó órájuk végét jelző csengőt. Ebédelés után első dolguk a tanodába sietni, ahol meg tudják kezdeni közösségi életüket igazán élni. Minden napunk úgy indul, hogy megbeszéljük, kivel mi történt. Szerelem, bánat, barátság, veszekedések...mindennapi kihívások a tinédzserek életében...minden téma felbukkan. Miután beszélgettünk, jön a napi kötelesség, a pedagógusokkal való közös munka. Mindenki abból kap fejlesztést, amiből a leginkább szüksége van. Miután vége a tantárgyi segítségnyújtásnak, jöhetnek a gondtalan foglalkozások (társasjáték klub malom és sakk játékokkal, stresszoldó táncklub, talking klub, zene klub stb.), és a játék. Egészen este 6 óráig mindig van valaki a tanodában, bár ekkorra a fiatalok többsége már hazamegy kipihenni a nap fáradalmait.

SZÜLŐK

Szülők jelenléte: A 30 fő tanodai szolgáltatást igénybe vevő gyermekek közül 29-en gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, továbbá 25-en jegyzői határozat alapján hátrányos helyzetűek - a szülők alacsony iskolai végzettsége miatt. Sajnos a térség hátrányos helyzetű, így a szülők nagy hányada nem áll munkaviszonyban, vagy közfoglalkoztatásban vesz részt. A hátrányaik ellenére családlátogatások alkalmával megállapítható, hogy lakókörnyezetük tiszta, képességeikhez mérten tisztaságban, és szép környezetben igyekeznek élni és nevelni gyermekeiket. Sajnos nagy probléma, hogy az iskolai tanulmányokban való sikerességre nem ösztönzik gyermekeiket, nem az iskolai előmenetel az elsődleges feladata a gyermekeknek.

TEHETSÉGEINK ÉS AMIRE BÜSZKÉK VAGYUNK

Tehetséggondozás: Gyermekeink közel 100%-a cigány kissebséghez tartozónak vallja magát. Tehetségüket sajnos a település hátrányos helyzete miatt nehéz fellelni, de igyekszünk mindenkinek az erősségét fellelni, és tudtára adni. A fiúk többsége a focizásban ügyeskedik, míg a lányok a táncolásban. A városban van zeneiskola, de sajnos a tanodások közül egyikük sem veszi igénybe. pedig nagyon örülnénk egy-két zenésznek a csapatban. Az Igazgyöngy Alapítvány kiemelten foglalkozik az állami iskolában tanuló gyermekekkel, ahol rajz foglalkozásokat tartanak. Pár gyermek kiemelt ösztöndíjban részesül az alapítványtól, mivel ezek a fiatalok a tanulmányaikra is hangsúlyt fektetnek.

Amire büszkék vagyunk: A tanodában a gyermekeket a nyári táborral tudtuk legjobban motiválni. A Magyarországi Református Egyház Bárka Táborát a Balaton mellett szervezik minden évben. Néhány napot tölthetnek el így a Balatonon, teljes ellátással. Sajnos az idén a koronavírus miatt nem lesz lehetőségük eljutni ide. Szeretnénk ezeket a boldog és csodálkozó tekinteteket látni, ezért igyekszünk úgy gazdálkodni a költségvetésünkből. hogy legalább 1 éjszakára elmenjünk velük egy "ottalvós" kirándulásra.

Print Friendly, PDF & Email