Újlétai Csodavár Biztos Kezdet Gyerekház

4288, Újléta, Rózs utca 17

Kapcsolattartó

Nagy Judit Ildikó

Gyerekház vezető

36205199809

ujletai.gyerekhaz@gmail.com

HAJDÚ-BIHAR

ADATOK

Korosztály: 0-3 éves

Létszám: 12

Legszívszorítóbb történet: Tavalyi év húsvét időszakában a hozzánk járó egyik család családfője 42 éves korában elhunyt, maga után hagyva feleségét, 10 gyermekét és 4 unokáját. Az édesanya mentális állapotában zavar keletkezett, sajnos kórházi ellátásra szorult hosszú heteken keresztül. A gyerekház dolgozói nyújtottak segítséget a nagyobb gyerekeknek abban, hogy édesanyjuknak tisztálkodási szereket tudjanak eljuttatni, valamint a vele való telefonos kapcsolattartásban is segítettünk nekik. A már eddig is hozzánk járó kicsi lányt a nagyobb már nem iskolás gyerekek hozták el játszani, kikapcsolódni. Az édesanya nagyon hálás volt nekünk a segítségünkért. Másik szívszorító történet egy olyan édesanyáé, aki sérült gyermekével rendszeresen látogatja a gyerekházunkat. Személyes tapasztalatunk, hogy a mindig rosszkedvű, zárkózott anyuka az idő haladtával nyitottabbá és mosolygósabbá vált. Ehhez hozzájárult az is, hogy a rendszeres kontrollvizsgálatok alkalmával (korai fejlesztés, rehab) mindig pozitív visszajelzések érkeztek a kislány állapotával kapcsolatban. Szókincse bővült, mozgása nagymértékben fejlődött, melyet a szakemberek is megerősítettek abban, hogy a gyerekház tárgyi és személyi feltételei (gyógypedagógus, pszichológus, védőnő) ehhez nagyban hozzájárultak.

HAJDÚ-BIHAR

NINCSLISTA

0-3 éves korig ruházat, cipők, játékok 3-6 éves korig óvodás korú ruhaneműk Ágybelik, plédek, takarók, függönyök, sötétítők, terítők, szőnyegek babakocsi, sport babakocsik, kiságy, gyerekágy etetőszékek, hinták, kismotorok, tricikli, trambulin, játékházikó, homokozókészlet vizforraló, varrógép, mikrohullámű sütő, páraelszívó, porszívó, hajszárító, vasaló, vasalóállvány, létra, kisfellépő

KÖRNYEZET

Környezet: Az Újlétai Csodavár Biztos Kezdet Gyerekház a település központjában, Önkormányzat és bolt közvetlen közelében helyezkedik el. A Gyerekház működése 2018. június 1-én indult el. Az intézmény fenntartója Újléta Község Önkormányzata. Az intézmény felújítása folyamatban van. Korábban egy kéttantermes iskola volt. Méretét tekintve szerencsések vagyunk, ugyanis nagy alapterülettel rendelkezik az épület a gyerek nagy örömére. A település életében a Gyerekház hiánypótló szolgáltatást nyújt, ugyanis Újlétán nem működik bölcsőde. A pályázati időszak lejárta után, a hazai finanszírozás időszakában tovább működtetni a Gyerekházat, minél szélesebb körben bevonni a célcsoporttagokat.

CSAPATUNK

Szakemberek: Jelenleg a gyerekházban főállásban 2 dolgozó látja el a feladatokat. A vezető felsőfokú végzettséggel tölti be a munkakört, mint fejlesztőpedagógus. A munkatárs középfokú végzettséggel. Mindkét dolgozó elvégezte a Biztos Kezdet Gyerekházak munkaköreihez szükséges Biztos Kezdet Alapképzést. A projekt keretin a gyerekház működéséhez szükséges szakemberek bevonása folyamatos. A védőnő heti rendszerességgel jelen van a gyerekház életében. Mellette jelenleg 2 bevont szakember végzi a feladatokat. Egy gyógypedagógus havi 2 órában, valamint egy pedagógiai szakpszichológus havi 1 órában segíti a gyerekház működését.

A MINDENNAPOK

Mindennapok az intézményben: Jelenleg a gyerekház dokumentációs rendszerében 12 gyermek, valamint az ő szüleik regisztráltak. Közülük sokan indikátorok. Rajtuk kívül járnak hozzánk olyan családok is, akik jelenleg nincsenek regisztrálva a dokumentációs rendszerben. Ők a vendégként szerepelnek a dokumentációban. Egy napunk úgy kezdődik a gyerekházban (nyitvatartási idő 7:30-13:30-ig), hogy munkaidő kezdetekor megérkezünk és elkezdjük előkészíteni a napi tevékenységhez szükséges dolgokat. Előkészület a tízóraihoz (bevásárlás, reggeli készítés a szülőkkel együtt, majd az étkezés és a játszás után a helyiségek rendbetétele) és a napi tevékenységek biztosításához (kézműveskedés, meseolvasás, mondókázás, bábozás, nagymozgásos tevékenységek, zenés tevékenységek). A nyitvatartási időn túl történik a gyerekház dokumentációs rendszerének rendbetétele, családlátogatások a településen, szakemberekkel való egyeztetés a hozzánk járó családokról, valamint felkészülés és előkészülés a következő nap tevékenységeinek megszervezése.

SZÜLŐK

Szülők jelenléte: A hozzánk járó szülők nagy része munkanélküli, bevételi források a gyermekgondozási ellátások, valamint az időszaki napi napszám. Sok szülő alacsony iskolázottságú, korán szült. Legtöbb szülő már 2 vagy attól több gyermek édesanyja.

TEHETSÉGEINK ÉS AMIRE BÜSZKÉK VAGYUNK

Intézményünk hiánypótló szolgáltatást nyújt a településen, mivel nincs bölcsőde és a szülők egyébként sem jogosultak az ellátásra mert nincs munkaviszonyuk. A családok nagy része több generáció él egy házban ( 8-15fő.) A hozzánk járó gyerekek kulturált körülmények között tölthetik a délelőttöt, fejlesztő játékokkal nagy játszószobában fejlesztőpedagógus jelenlétében. A szülőket közben indirekt módon segítjük, biztatjuk és támogatjuk a gyermeknevelésben. A foglalkozások, játszások révén fejlődik a gyermek beszédkészsége, szókincse bővül, a mozgásfejlődést elősegítjük. Rendszeres programjainkon erősítjük a szülő gyermek kapcsolatot, segítjük a szocializálódást a későbbi zökkenőmentes beilleszkedést az óvodába.

Amire büszkék vagyunk: A gyerekházba járó gyerek óvodába kerülésekor (a szakemberek visszajelzése által) könnyebb a beszoktatás, az átmenet, melyhez hozzájárul a gyerekház következetes napirendje. A hozzánk járó hátrányos helyzetű gyerekek nagy előnye az, hogy bár ingerszegény környezetben élnek otthon, viszont itt a gyerekházban elsajátított higiéniai és étkezési szokások megtanulásával, és azok alkalmazásával látványos különbségeket tapasztalnak az óvónénik. Elmélyültebben tudnak játszani és könnyebb a szülőktől való reggeli elválás, alkalmazkodás az óvoda napirendjéhez.

Print Friendly, PDF & Email