Bátonyterenyei Tanoda

3078, Bátonyterenye, Zrínyi út 3.

Kapcsolattartó

Berki Judit

szakmai vezető

36304661593

berkijudit56@gmail.com

NÓGRÁD

ADATOK

Korosztály:

Létszám: 30

Legszívszorítóbb történet: Az idei táborunkban két kisebb gyermek is volt, akik még soha nem voltak moziban. Nagyon örültek a lehetőségnek. Vonattal utaztun be Salgótarjánba. Egész úton arról beszélgettek, hogy vajon milyen lesz a mozi? Mikor megérkeztünk a vetítésre, és beültünk a terembe, az egyikük felkiáltott! " Ez egy üres fehér vászon! Hol a film? Ez a mozi?" Mikor elindult a vetítés, belesimult a székébe, és szó szerint tátott szájjal nézte végig a mesefilmet a széles vásznon. Az jutott eszembe, hogy milyen kevés kell ahhoz, hogy boldogságot varázsoljunk a gyermek arcára! Hazafelé pedig csak mesélt, és mesélt.

NÓGRÁD

NINCSLISTA

A tanévkezdésre készülve, minden iskolaszert szívesen fogadnánk: füzetek, ceruzák, tollak, füzetborítók, vignetta, füzet és könyvtartók, tolltartók kárcsk a rajz és technika tantárgyakhoz kapcsolódó eszközöket: ollók, ragasztók, festék, ecset, tempera, vonalzók, körzők. A tisztasági felszerelések is fontosak. Nagyon szívesen fogadnánk mindent, amit személyre szólóan ki tudunk osztani a gyermekek számára. Amire nagyon nagy szükségünk lenne, hogy a gyermekeink számára egy - egy színházbérletet tudjunk vásárolni a Zenthe Ferenc Színház előadásaira Salgótarjánba.

KÖRNYEZET

Bátonyterenye egy 13 ezer fős volt bányász város, az emberek többsége a bányákban-kohászatban-üvegiparban dolgoztak, ebből adódóan a rendszerváltás után az itt lakók szinte mindegyike munkanélkülivé vált. A leghátrányosabb helyzetben lévő családok számra csak a közfoglalkoztatás jelenti a legális munkaerő-piacot ill. a feketegazdaság építőipara. A Tanoda a Roma Közösségi Házban működik, amely 350 m2 alapterületű, 2 szintes családi házból lett átalakítva. A földszinten találhatóak az akadálymentes WC-k, kazánház (fatüzelésű), számítógépes terem, ebédlő/konyha és egy kisebb iroda, a felső szinten 4 tanulószoba, 2 fürdőszoba, és 2 raktárhelyiség található. Az épületet a BADUR Alapítvány adományából vásároltuk 2016-ban, és akkor újítottuk fel, alakítottuk ki a fűtési rendszert stb. Az épület udvara eléggé rendezetlen, erre soha nem volt elegendő forrásunk, de fenyőfa, almafa, virágos kert található benne a fáskamrával együtt. A bútoraink elsősorban a kétezres éve elején kerültek megvásárlásra, ill. 2010-ben. A Tanoda fenntartója a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége, amely 1996-ban alakult, és 2000-től működtet Bátonyterenyén Tanodát (2016 előtt önkormányzati bérleményben voltunk), 2010-től Mátraverebélyben és Lucfalván, egységesen 30-30 fővel. Közhasznú szervezetként működünk 2005-től, tevékenységünk az oktatási hátrányok kezelése, settlement típusú szociális munka, és közfoglalkoztatás. A gyerekek nagyon szeretik az élő színházat. Ebben az évben lehetőségünkk volt a Baltazár Színház művészeti vezetőjével, és társulatának tagjaival is több alkalommal találkozni, mind Budapesten, mind Bátonyterenyén, és a lucfalvai tanodánk épületében. Lesz egy olyan proodukció, ahol 3 tanodás diákunk is szereplője lesz a darabnak. Ezt az előadást szeretnénk mindenképpen megtekinteni, és emelett még másik 2 előadást.

CSAPATUNK

Szakmai vezető Berki Judit, aki szakvizsgázott szociálpolitikus, általános szociális munkás, rehabilitációs gazdasági menedzser, művelődésszervező és óvodapedagógusi végzettséggel rendelkezik. Tanodai tapasztalata 22 év. Pedagógusok: Radics Sándor pszichopedagógus, tanító, oktatási szakértő. Heti 5 órában, 14 éve vesz részt tanoda programokban. Boros Gabriella magyar- történelem szakos tanár. Heti 5 órás óraadóként vesz részt a munkában. Bölcsész végzettséggel rendelkezik történelem szakon. Ezenkívül felsőfokú OKJ-s végzettséggel rendelkezik informatika szakirányon. 1 éve vesz részt tanoda programokban. Baranyai Viktor és Oláh Eszter táncpedagógusok. Óraadóként heti 5 órában dolgoznak a tanodában. Somoskői Tamás történelem szakos tanár gyermek- és ifjúságvédelmi szakirányon, Miskolcon végzett közigazgatási menedzser szakon, és társadalomtudományi szakfordító angol nyelvből. Heti 5 órában óraadó. Tanodai tapasztalata 18 év. Bartolits Sándorné tanító szakon végzett. Heti 15 órában óraadó. Tanoda tapasztalata 17 év. Szabó Győzőné biológia-mezőgazdasági ismeretek és gyakorlatok szakos általános iskolai tanár végzettségű. Heti 20 órában óraadó. Tanodai tapasztalata 4 év. Mózes Krisztián önkéntesként tevékenykedik a tanodában, heti 3 óra időtartamban. Az ELTE-n végzett bölcsész és néderlandisztika szakos tanárként. Tanodai tapasztalata 9 év. Hetei Balázs önkéntesként tevékenykedik a tanodában, heti 3 óra időtartamban. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Természettudományi Karán végzett matematikusként. Tanodai tapasztalata 9 év. Janzer Frigyes önkéntesként tevékenykedik a tanodában- skype-os oktatóként segíti a munkát. Magyar nyelv és irodalom–történelem szakos középiskolai tanár. Tanodai tapasztalata 9 év. Bartolits Boglárka mentor 20 órában dolgozik a tanodában. Érettségivel, és felsőfokú szakképesítéssel rendelkezik. Gyógypedagógiai asszisztens 1 év. Tupi Sándor – mentor 20 órában dolgozik a tanodában. Érettségivel rendelkezik, munkaerőpiaci ügyintéző, foglalkoztatás szervező. 19 éves tanodai tapasztalata van. Ezenkívül vannak önkéntes segítők, és közösségi szolgálatot teljesítők. Ők a bátonyterenyi tanodában dolgoznak.

A MINDENNAPOK

Mindennapok az intézményben: https://www.youtube.com/watch?v=twYmf6jTSpg A youtube-on található link jól mutatja a munkát az érintettek szemszögéből. A munka 13 - 19 óra között zajlik az intézményben, ekkortól jönnek folyamatosan a fiatalok a saját órarendjüknek megfelelően. Kiscsoportban vagy egyénileg foglalkoznak velük ill. 16.30-kor van uzsonna. Az egyéni szükségletek miatt a szünetek és egy-egy foglalkozási idő az adott gyermekhez /csoporthoz igazodik. A TANULÁS SOKSZOR JÁTÉKOS FORMÁBA TÖRTÉNIK.

SZÜLŐK

A gyermekeink egy része nagycsaládból érkezk, ahol van, hogy 6-7 gyermeket kell az iskolába előkészíteni. Ez nagyon nagy költság a szülők számára.

TEHETSÉGEINK ÉS AMIRE BÜSZKÉK VAGYUNK

2013-tól akkreditált Tehetségpontként működünk, a matematika-logika területén most is van 6 fiatal, akikkel a Gondolkodás Öröme Alapítvány munkatársai foglalkoznak. Ezen kívül a Romano Glaszo együttes is több zenei tehetséget fedezett fel ill. azonosított be, akikkel folyamatosan együtt dolgozik. Több fiatal tehetségünk van a képzőművészet területén is.

Amire büszkék vagyunk: Sok gyerekünknek sikerült érettségi vizsgát tenni, jelenleg is több Arany János Kollégiumi programba járó gyermekünk van. Azon kevesek közé tartozunk az országban, akik 2000-től folyamatosan - függetlenül a pályázati kiírásoktól - működtetjük a programot. Az eltelt 22 év alatt nagyon sok gyermek életét sikerült megváltoztatni, akikkel ma is tartjuk a kapcsolatot.

Print Friendly, PDF & Email