Szivárvány Óvoda és Bölcsőde

4492, Dombrád, Kossuth út 51.

Kapcsolattartó

Oszlánszki Enikő

óvodapedagógus

36306330782

dombradszivovi@gmail.com

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG

ADATOK

Korosztály: 3-7 éves

Létszám: 160

Legszívszorítóbb történet: Volt olyan eset, hogy a családból kiemelés az óvodában zajlott. 3 gyermeket emeltek ki a családból, mert nem tudták számukra a megfelelő körülményeket kialakítani otthon. Az egyik halmozottan hátrányos helyzetű hozzánk járó családot nagy tragédia érte. Rövid ideig tartó betegség következtében elhunyt az édesapa, 2 gyerek maradt félárván. Mivel az utóbbi hónapokban az apuka már nem tudott dolgozni sem, anyuka ápolta, így nem volt megélhetési forrásuk. Nehéz helyzetben vannak, szeretnénk nekik segíteni az örökbefogadók által. Egy kisfiú még nem hallott a karácsonyi ajándékokról, mert náluk nincs karácsonyfa és ajándékok sem.

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG

NINCSLISTA

váltóruha, zárt benti cipő, meleg ruha, sapka, sál, tornaruha, tornazsák; képeskönyv, ismeretterjesztő könyvek, színezők; társasjátékok, fűzős, gyöngyfűzős játékok; nagymozgásos játékok, libikóka, futóbicikli, roller, homokozó játékok, labdák; tisztálkodó felszerelés; dekorációs kellékek, textília, filc, szalagok, festhető vászon, lepedő; barkács eszközök: ollók, ragasztók, ragasztópisztoly betéttel, gyöngyök, színes és mintás kartonok, színes papírok, dipa, rajzlapok, kréták, festékek; álmaink: hinta, hintaállvány, csúszda, zeretnénk egy interaktív táblát, laptopokat; élmények biztosítása: színházi előadás, bábszínház, kirándulás, buszozás, vonatozás

KÖRNYEZET

Óvodánk önkormányzati fenntartású, egy 4200 fős településen, két telephelyen működik. Székhelyintézményünk 4492 Dombrád, Kossuth út 51. szám alatt található, telephelyintézményünk pedig 4492 Dombrád, Rákóczi út 52/a. szám alatt működik. A Rákóczi úti óvoda 1980-ban épült, 2010-ben teljesen felújított, kibővített épület. Egy csendes mellékutcában található. Négy óvodai és egy bölcsődei csoport működik itt. A Kossuth úti székhely óvodánkban 3 óvodai csoport kapott helyet, egy több mint 100 éves épületben, mely a város központjában helyezkedik el. Az épületet többször felújították, de a mai kor igényeinek már nem felel meg. Ajtói cserére szorulnak, a burkolatok néhol már kopottak. Intézményünk mindkét helyen szép nagy játszóudvarral rendelkezik. Óvodáinkban a csoportszobák tágasak, világosak. Tervben van a Rákóczi utcai épület bővítése, ezáltal az óvoda mind a 7 csoportja egy épületben kapna helyet, illetve bölcsődénk is két csoportosra bővülne. Az erre vonatkozó tervek elkészültek, a pályázatot elnyerte az önkormányzat, azonban az építkezési költségek nagyarányú emelkedésével az elnyert összeg kevésnek bizonyult, így a munkálatok nem kezdődtek el.

CSAPATUNK

A Szivárvány Óvodában összesen 14 óvodapedagógus, 7 dajka, 2 pedagógiai asszisztens, 1 óvodatitkár, 2 konyhai dolgozó van foglalkoztatva. Minden óvodapedagógusunk rendelkezik főiskolai végzettséggel, közülük 3 fő szakvizsgázott pedagógus (gyógytestnevelés, tehetségfejlesztő pedagógus), illetve 2 fő rendelkezik fejlesztőpedagógus szakképzettséggel, jelenleg 1 fő tanul gyógypedagógus szakon. Pedagógusaink folyamatosan bővítik ismereteiket különböző továbbképzéseken, tanfolyamokon (Számítógépes ismeretek; mozgásterápia tanulási nehézségek megelőzésére; önértékelés, portfólió készítés; népi játék, néptánc, tehetséggondozás; „Így tedd rá” módszerek; tehetséggondozási területek). Dajkáink, pedagógiai asszisztenseink is szakképzettek, óvodatitkárunk főiskolai végzettségű.

A MINDENNAPOK

Naponta látjuk, és ez a leggyakoribb probléma, hogy nem minden gyereknek tudják biztosítani az évszaknak, időjárásnak megfelelő ruhadarabokat, cipőket. Azt is látjuk, hogy néhány gyermek igyekszik minél többet enni, mások meg azért nem esznek, mert nem láttak, kóstoltak még ilyen ételeket. Rendszeresen előfordul, hogy ugyanabban a ruhában jönnek oviba és nem mernek levetkőzni, mert lyukas az alsónadrág, bugyi vagy nincs is rajtuk.

SZÜLŐK

A település lakossága többségében magyar nemzetiségű, kb. 20%-a vallja magát romának. Ez az óvodában már közel 50%-os arányt mutat. Nagy részük a szegregátumban él, de a többségi társadalomban is sokan laknak. A munkanélküliségi rátánk magasabb az országos átlagnál, bár az utóbbi időben ez javulást mutat. Helyben, illetve a szűkebb környezetünkben kevés a munkalehetőség, a legnagyobb munkáltató az önkormányzat. A helyi vállalkozások erősödésével javult a munkahelyek teremtése is. A távolabbi munkavállalást a vállalatok munkásbusszal segítik. Az óvodás gyermekeink családi háttere nagy szórást mutat. Sok a hátrányos helyzetű, többen érkeznek szegény, akár mélyszegénységben élő családokból, elégtelen lakáskörülmények közül. Nekik gyakran csak az óvodában van lehetőségük folyó csapvizet vagy benti WC-t használni, de sokszor színes ceruzával, vagy koruknak megfelelő játékokkal is nálunk találkoznak először és kizárólag. Bevételük gyakran csak a közmunka bérből, alkalmi munkából, illetve a gyermekek után járó juttatásokból áll. Adományokat általában szívesen fogadnak, és többen hálásak érte. A gyerekek születés és névnapját nem tudja minden szülő megünnepeltetni az óvodában. Váltó ruha, benti cipő gyakran hiányos, ha adunk a saját behozott ruháinkból, nem hozzák vissza, folyton pótolnunk kell. A szervezett közös programokon ma már szívesen vesznek részt, készítik a gyerekeket is. A szülőkkel való kapcsolatunk jónak mondható, rendezvényeinkre, különböző megmozdulásokra egyre nagyobb számban vonhatók be.

TEHETSÉGEINK ÉS AMIRE BÜSZKÉK VAGYUNK

Kiemelt figyelmet fordítunk a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekre. Lehetőséget adunk minden gyermek számára dráma-, gyógytestnevelés-, robotika-, fejlesztő foglalkozásokon való részvételre, hogy tehetségüket kibontakoztathassák.

Büszkék vagyunk az óvodánkra, amelyben dolgozunk. Sokat teszünk azért, hogy kívül és belül esztétikus, gyermekbarát legyen, és hogy a szülők biztonságban tudhassák gyermekeiket. Büszkék vagyunk eredményeinkre, melyeket elértünk: - Óvodásaink sikeres iskolakezdésére, a tanítók pozitív visszajelzéseire. - Óvodásainkra, hogy szeretnek ide járni, szeretnek együtt lenni társaikkal. A szülők szívesen választják óvodánkat, más településről is hoznak hozzánk gyerekeket. Programjainkat, rendezvényeinket (közös barkácsolás, Márton napi vásár, stb.) sokan látogatják. Az óvónőkben jelen van az önművelésre, a szaktudás fejlesztésére való igény. Büszkén tekinthetünk hagyományainkra, amit óvodán belül évről-évre rendszeresen megrendezünk. Ilyen például a szüreti mulatság, Márton-napi vigasság, Mikulás-napi bábozás, Karácsonyi készülődés, farsangolás, Kisze-báb égetés, Majális…Kiemelt figyelmet fordítunk a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekekre. Lehetőséget adunk minden gyerek számára dráma-, gyógytestnevelés-, robotika-, fejlesztő foglalkozáson való részvételre. Elégedetten elmondhatjuk, hogy jó a kapcsolatunk a környezetünkkel, intézményekkel, hisz a városi rendezvényekre rendszeresen műsorral készülnek gyermekeink, az iskolákban gyakori vendégek vagyunk, a rendezvényeinken ők is meglátogatnak minket. Részt veszünk a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésében, a jelzőrendszeri tagokkal (védőnő, Gyermekjóléti szolgálat…) rendszeres kapcsolatot tartunk, a jelzőrendszeri megbeszéléseken, esetmegbeszéléseken mindig képviseljük óvodánkat, gyerekeinket. Több sikeres pályázatot tudhatunk magunk mögött. A városvezetés is elismeri munkánkat, hiszen sokszor kérnek fel egy-egy ünnepségen való részvételre, szereplésre.

Print Friendly, PDF & Email