Magiszter Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium, Technikum. Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Tiszavasvári Tagintézménye

4440, Tiszavasvári , Petőfi u. 4 és Petőfi u.24.

Kapcsolattartó

Demeterné Berencsi Tünde

Tagintézményvezető

36309414552

magiszter.intezmenyvezeto@gmail.com

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG

ADATOK

Korosztály: 3-7 éves

Létszám: 185

Legszívszorítóbb történet: Minden nap szívszorító ebben a közegben. Szüreti napot tartottunk. Óvó nénik kérték, hogy a szülők lehetőségeik mentén hozzanak valamit. Két anyuka összenézett és megkérdezték: "Ha saját magunk sütünk, azt is elfogadják a kezünkből?" Két roma asszonyról van szó. Az egyikük kisfia is kérdezte tőlünk: "Ezt anyukám készítette. Elfogadod? És meg is eszed?" Az egyik anyuka elmondta többször is, hogy sokszor kezet mosott, nagyon figyelt, reméli, elfogyasztják az ő házában készült kenyeret. Családlátogatáskor egy nagymama limonádét készített. Félve nyújtotta felénk, vajon elfogadjuk-e...

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG

NINCSLISTA

gyerekruha 3-6 éves korig; fejlesztő gyermekjátékok a csoportokba; udvari játékok ( hintaállvány, hinta, mókuskerék, libikóka, mászóka, homokozólapátok, kisvödrök, kismotorok); vízfesték, ecsetek, színesceruza, zsírkréta

KÖRNYEZET

A gyermekek 100%- ban halmozottan hátrányos helyzetű, roma gyerekek, akik szegregátumban élnek igen szerény életkörülmények között. A közeli szegregátumból érkezik összes ovisunk. Romani anyanyelvűek, oláhcigány családból - akik nem beszélnek magyarul, amikor az óvodába beíratják őket. A fenntartó a Magyar Pünkösdi Egyház Esélytér Intézményfenntartója. A két óvodaépület nagyon régi, több, mint 100 éves. Nem szigetelt, fa nyílászárós, kis csoportszobákkal. A település nem segíti az óvoda működését. Az épület az önkormányzat tulajdonában van, de felújításában nem segít. A jövőben szeretnénk minél több pályázatot beadni fejlesztésre, felújításra.

CSAPATUNK

7 asszisztens (pedagógiai asszisztens végzettséggel), 6 dajka (OKJ-s dajka kepzettséggel) , 1 főállású és 4 nyugdíjas szakképzett óvónő látja el a csoportokat. Dajkáink közül 2 roma származású, ami sokat jelent a bizalom felépítésében. Udvari segítőnk közmunkásként szintén roma származású, akinek saját unokái is ide járnak.

A MINDENNAPOK

A gyerekek reggel 1/2 7-től érkeznek, mert a szülők közmunkában dolgoznak. Délelőtt tízórai, foglalkozások (éves munkaterv alapján) , udvari játék, ebéd, majd utána alvás. A gyerekek 30-35%-át hazaviszik délben. Délután játék, uzsonna. Délután 15-tól 17-ig érkeznek a gyerekekért a szülők.

SZÜLŐK

Többségében 8 osztályt végzett, képzetlen szülők. Elenyésző számú képzett (szakiskola) szülő. Ingerszegény környezet a jellemző.

TEHETSÉGEINK ÉS AMIRE BÜSZKÉK VAGYUNK

Tánc, ének terén mutatkozik meg tehetségük.

Minden gyerekre büszkék vagyunk. Ilyen hátrányból indulva, megtanulnak magyarul az óvodába járva. Ügyesednek, fejlődnek, igyekszünk lefaragni a szociális hátrányaikat. Mesemondó versenyen indulnak a városi rendezvényen.

Print Friendly, PDF & Email